Scroll Top
pomidory marchew

Na rok szkolny 2024/25 przeznaczono około 221 mln euro na dystrybucję owoców i warzyw, a także mleka i przetworów mlecznych, do dzieci w placówkach edukacyjnych.
Fot. Pexels z Pixabay

Na rok szkolny 2024/25 przeznaczono około 221 mln euro na dystrybucję owoców i warzyw, a także mleka i przetworów mlecznych, do dzieci w placówkach edukacyjnych.
Fot. Pexels z Pixabay

Program szkolny UE promuje zdrowe odżywianie dzieci

Wraz z nadejściem września i początkiem roku szkolnego dla wielu osób Komisja Europejska kontynuuje swoje działania na rzecz wspierania zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci, finansując unijny program szkolny we wszystkich państwach członkowskich.

Na rok szkolny 2024/25 przeznaczono około 221 mln euro na dystrybucję owoców i warzyw, a także mleka i przetworów mlecznych do dzieci w placówkach edukacyjnych. Program szkolny UE ma na celu dostarczanie pożywnych produktów i łączenie dzieci z rolnictwem poprzez działania edukacyjne.

Na podstawie najnowszych dostępnych danych, około 18 milionów dzieci uczęszczających do około 139 000 placówek edukacyjnych we wszystkich 27 państwach członkowskich skorzystało z programu. Placówki te obejmują przedszkola i szkoły średnie. Coraz większa liczba dzieci uczestniczących w programie szkolnym UE korzysta z bardziej zróżnicowanej oferty produktów. W ramach tego programu rozdystrybuowano ponad 60 000 ton świeżych owoców i warzyw (2,7% ekologicznych) oraz 100 milionów litrów mleka pitnego (5,4% ekologicznego).

Kraje UE również wniosły prawie 130 mln euro z funduszy krajowych, aby uzupełnić program UE, wzmacniając jego wpływ. Dystrybucja zdrowych produktów jest dodatkowo wspierana różnymi działaniami edukacyjnymi, takimi jak lekcje degustacji, warsztaty kulinarne i zakładanie ogrodów szkolnych. Działania te mają na celu edukację dzieci na temat zdrowych nawyków żywieniowych, implikacji dla zdrowia publicznego, zrównoważonej produkcji żywności i zwalczania marnowania żywności. W związku z tym dzieci proszą, aby zasady poznane w szkole były również stosowane w domu. Ponadto dzieci mogą uczyć się o innych produktach rolnych i je smakować, co dodatkowo poszerza ich wiedzę na temat zrównoważonej diety.

*

UE wspiera dzieci w przyjmowaniu zdrowej diety i stylu życia. Od 1 sierpnia 2017 r. program UE dotyczący owoców, warzyw i mleka w szkołach połączył dwa poprzednie programy w jedną usprawnioną inicjatywę. Program ten zapewnia wsparcie na dystrybucję owoców, warzyw, mleka i niektórych produktów mlecznych oraz wdrażanie działań edukacyjnych i informacyjnych.

Kraje UE, które zdecydują się dołączyć do programu, muszą stworzyć strategię obejmującą sześć lat. Każda strategia określa konkretne cele, takie jak zwiększenie spożycia owoców i warzyw w celu spełnienia zalecanych pięciu porcji dziennie, wyszczególnienie produktów do dystrybucji oraz szczegółowe omówienie działań edukacyjnych i planów wdrażania programu.

 

Źródło informacji: Komunikat prasowy KE

Posty powiązane

error: Content is protected !!