Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - Święto Owoców i Warzyw
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - Święto Owoców i Warzyw
Dziś Światowy Dzień Owoców i Warzyw – życzenia dietetyków
21 października obchodzimy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Z tej okazji dietetycy składają podziękowania i życzenia producentom.
Redakcje największych portali, magazynów, pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, studenckie Koło Naukowe Żywienia Człowieka, dietetycy kliniczni propagujący „połowę talerza”. Święto jest okazją, aby przypomnieć, że warzywa i owoce powinny stanowić połowę każdego naszego posiłku, są zatem podstawą odżywiania. Dla wszystkich miłośników owoców i warzyw powstała też strona, na której co miesiąc publikowane są wyniki monitoringu konsumpcji najpopularniejszych gatunków. Badania konsumpcji realizuje Kantar, wyniki dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
– W imieniu redakcji i czytelników portalu Dietetycy.org.pl składam serdeczne życzenia wszystkim producentom warzyw i owoców. Jako dietetycy rozumiemy wyzwania edukacji żywieniowej. Warto wiele mówić o jakości rodzimego jedzenia i wkładzie rolnictwa w dbałość o zdrowie Polaków. Warto mówić nie tylko z okazji Światowego Dnia Owoców i Warzyw. Niech wasza praca owocuje z każdym rokiem bardziej – życzy dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna największego portalu dla dietetyków.
– Producenci i przetwórcy dostarczają nam >>cudownych lekarstw<< – warzyw i owoców. Wspólnie podejmujemy wyzwania edukacji żywieniowej, tak aby żywność stała się skutecznym i powszechnym lekarstwem dla nas wszystkich. Jako redakcja czasopisma Food Forum, a także w imieniu naszych czytelników – dietetyków i osób zainteresowanych zdrowym żywieniem – w Światowy Dzień Owoców i Warzyw – dziękujemy – i życzymy państwu samych sukcesów w realizacji wspólnej misji.
Z okazji święta owoców i warzyw studenci koła naukowego działającego przy Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, we współpracy z producentami, zorganizowali warsztaty dla dzieci promujące spożycie tych niezwykle ważnych produktów.
”Warzywa i owoce to nieodzowny element zdrowej diety. Ich spożycie w Polsce jest wciąż zbyt niskie. Wspólne działania przedstawicieli nauki, dietetyków i producentów doprowadzą do zmiany tej sytuacji. Życząc sobie wspólnie sukcesu w osiągnięciu tego celu zapraszamy na konferencję naukową z cyklu Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka zatytułowaną <Warzywa i owoce w żywieniu zdrowego i chorego człowieka>, która odbędzie się 18 listopada 2022 roku. Dziękujemy za wsparcie tego projektu” – podpisali pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka i studenci SKN Żywienia Człowieka.
– Jeszcze więcej sukcesów, energii i pomyślności w ich osiąganiu, a także chętnych oraz rzetelnych do współpracy ludzi. Siła jest w prężnych staraniach – oby tak dalej – życzy Milena Nosek, dietetyk kliniczny, psychodietetyk i dietetyk tancerzy.
Wyjątkowe życzenia przesłała branży Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, ekspert ogrodniczego Core Teamu.
Edukacja potrzebuje symbolu
Talerz żywieniowy to bardzo praktyczny symbol edukacji żywieniowej. Polacy mają go przed sobą, każdego dnia – 100 mln razy. Sugestywnie pokazuje rolę warzyw w posiłkach. W badaniach Kantar widać, że potrafi zakwestionować dobre samopoczucie respondentów. Wyjściowo bowiem ludzie, wysoko oceniają jakość swojego jedzenia, udział warzyw i owoców, jak też swoją wiedzę żywieniową, choć tylko 12% czerpie ją od dietetyków i lekarzy. Większość rodaków uważa, że dobrze się odżywia i je wystarczająco dużo warzyw i owoców. W rzeczywistości 3/4 Polaków nie wie, ile należy ich jeść. Talerz podpowiada, jak powinny wyglądać dobrze bilansowane posiłki.
Razem możemy więcej
Większość rodaków uważa, że dobrze się odżywia i je wystarczająco dużo warzyw i owoców. W rzeczywistości 3/4 Polaków nie wie, ile należy ich jeść. Talerz podpowiada, jak powinny wyglądać dobrze bilansowane posiłki.
– Życzenia pokazują, że producenci i dietetycy mają te same marzenia. Chcemy, aby Polacy żyli zdrowo i bardziej świadomie, lepiej korzystali z sezonowości, lokalności, więcej wiedzieli o odżywianiu. Sądzę, że jesteśmy bardzo daleko od realizacji takiej wizji, ale jesteśmy na właściwej drodze. Współdziałamy >>od pola do talerza<<, integrujemy producentów i opiniotwórczych edukatorów. Razem możemy zmierzyć się z tym wielkim wyzwaniem. Dziękujemy za wiele wspólnych zaangażowani i za życzenia. Dziękujemy wszystkim dietetykom za państwa prace i kreację nawyków żywieniowych – mówił dziś Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, w Core Teamie lider zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu.
Jako sektor producenci owoców i warzyw monitorują jakość diety Polaków i deklaracje spożycia warzyw i owoców. Badania realizuje Kantar Public.
– Z ogromną satysfakcją przyjmujemy fakt, że wyniki tych badań – realizowanych na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw od 2019 roku – cieszą się coraz większym zainteresowaniem nie tylko dziennikarzy, ale także przedstawicieli branży, która dziś ma swoje święto. Z myślą o wszystkich, którzy chcą wiedzieć, jak wygląda w naszym kraju spożycie warzyw i owoców, uruchomiliśmy stronę WczorajNaTalrzu.pl, do której odwiedzenia serdecznie zapraszam – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public.
Badania zlecane przez sektor ogrodniczy pozwalają lepiej poznać demografię konsumentów kilkudziesięciu gatunków. Pokazują częstotliwość spożycia oraz wagi poszczególnych segmentów. Dostęp do wyników jest bezpłatny. Organizacjom, realizującym projekty finansowane z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, pomagają oceniać ich grupy docelowe i efektywność prowadzonych kampanii. Od dziś będą one służyć także innym inicjatywom i środowisku dietetyków.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw obchodzony jest w trzeci piątek października. To jakby święto „połowy tego czym mamy się odżywiać”. Warzywa i owoce powinny bowiem stanowić połowę każdego naszego posiłku. Wszystkim konsumentom polecamy świętować „dzień owoców i warzyw” codziennie. Na zdrowie i dla urody.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, II edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw; PAP MediaRoom