Konferencja prasowa
Fot. MRiRW
Konferencja prasowa
Fot. MRiRW
Ciecióra: Polski drób jest bezpieczny
– Nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Polski drób jest bezpieczny – podkreślił dziś podczas konferencji prasowej podsekretarz stanu Krzysztof Ciecióra.
Uczestnicy konferencji zwrócili uwagę, że nie ma żadnego zagrożenia dla konsumentów. Podkreślili, że mięso, zwłaszcza drobiowe, nie jest spożywane na surowo, a poddane obróbce cieplnej jest tym bardziej bezpieczne.
Niebezpieczne tezy w artykule prasowym
W resorcie rolnictwa odbyła się dzisiaj specjalna konferencja prasowa poświęcona zakażeniom kotów wirusem H5N1, w której uczestniczyli także główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk, dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk oraz prezes Związku Polskiego Mięsa Witold Choiński.
– Informacje podane w artykule prasowym o tym, że wirus ptasiej grypy znajduje się w surowym mięsie drobiowym są absolutnie niesprawdzone. Żadne badania tego nie potwierdzają. Są to nadinterpretacje i manipulacje dokonane przez redakcję Gazety Wyborczej – stanowczo stwierdził wiceminister.
Podsekretarz stanu zwrócił uwagę, że publikacja artykułu uderza w polski sektor drobiarski, który jest najlepszy w Europie. Świadczy o tym między innymi wartość eksportu w wysokości 3,2 mld euro.
– Nie dziwi więc, że różnymi sposobami próbuje się podważyć zaufanie do tego bardzo ważnego sektora naszej gospodarki. To budzi nasze stanowcze reakcje i będziemy walczyć o dobre imię naszych rolników, którzy dokładają wszelkich starań, aby jakość żywności była na jak najwyższym poziomie. I taka właśnie ona jest – powiedział wiceminister.
Oświadczenie profesora Krzysztofa Pyrcia
Profesor Krzysztof Pyrć z Laboratorium Wirusologii w Małopolskim Centrum Biotechnologii, na którego badania powoływali się autorzy artykułu, przesłał oświadczenie.
– Ukazał się materiał prasowy, który sugeruje, że wyniki przeprowadzonych przez nasze zespoły naukowe badań wykazały, że koty w ostatnich tygodniach zakażają się wirusem ptasiej grypy H5N1 poprzez skażone mięso pochodzące z drobiu polskiego. Jest to nieprawda. My tego nie wykazaliśmy – podkreślił profesor.
Stanowisko PIWET-u
Dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach profesor Stanisław Winiarczyk zwrócił uwagę, że tylko ta placówka, jako jedyna w Polsce, ma status laboratorium referencyjnego, akredytowanego przez europejskie laboratorium w Padwie. Zwrócił przy tym uwagę, że żadna z osób będąca posiadaczem kota zarażonego wirusem H5N1 nie zachorowała.
– Na tysiąc znanych przypadków zachorowań ludzi na świecie na wirus H5N1, ani jedno zachorowanie nie pochodziło od kota – podkreślił profesor.
Stanowisko GIW
Główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk podkreślił, że do obrotu może trafić tylko zdrowe mięso. Przypomniał, że każdorazowo mięso jest badane przed i poubojowo.
Stanowisko Związku Polskie Mięso
Prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński apelował do przedstawicieli mediów o większą odpowiedzialność za słowo. Zwrócił uwagę, ze polski sektor drobiarski zajmuje bardzo wysoką pozycję w Europie i na świecie. Polska jest pierwszym producentem drobiu w Europie i czwartym na świecie.
– To jest efekt ciężkiej pracy całego sektora i nie można tego zmarnować – dodał prezes Choiński.
Źródło informacji: Gov.pl/MRiRW