Scroll Top
karafki

Co jest nalewką?
Fot. rafatar z Pixabay

Co jest nalewką?
Fot. rafatar z Pixabay

Czym jest „nalewka”, a czym „napój alkoholowy”?

Czy wiemy, co pijemy? MRiRW ma wątpliwości i porządkuje oznakowanie.

Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych zawiera definicje, które mają pomóc konsumentom, a także sprzedawcom detalicznym.

Z jednej strony mamy więc propozycję zniesienia obowiązku podawania informacji o wykazie składników dla napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowych, które są oferowane do sprzedaży konsumentowi finalnemu lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania lub w przypadku pakowania takich napojów w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta finalnego lub ich pakowania do bezzwłocznej sprzedaży.

Aby konsument był rzetelnie informowany o produkcie, projektowane rozporządzenie wprowadza obowiązek podawania zawartości alkoholu dla tychże produktów. Dzięki temu konsument będzie mógł dokonać świadomego wyboru spośród napojów o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2% objętościowych np. w restauracji, pubie – wyjaśnia uzasadnienie.

Co natomiast nalano z butelki oznaczonej jako nalewka?

Tu w rozeznaniu się w sytuacji pomoże definicja – tradycyjna, jak się okazuje.

„W Polsce nazwa <nalewka> jest rozumiana przez konsumenta finalnego jako napój spirytusowy wytworzony na bazie alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego (alkoholu rektyfikowanego), destylatu pochodzenia rolniczego lub napoju spirytusowego, który w procesie maceracji części roślin takich jak na przykład zioła, ząbki czosnku, zielone orzechy włoskie, pędy sosny, kwiaty (np. mniszka lekarskiego, czarnego bzu, lipy), ziela i liście (np. konwalii, pokrzywy) lub owoców uzyskuje specjalne właściwości aromatyczne pochodzące z macerowanych składników” – wyjaśniono, dodając rys historyczny o tradycji spożywania i sporządzania nalewek, aby sformułować zastrzeżenie: „Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne, stosowane zwyczajowo przy wyrobie <nalewek>, projektowane przepisy wykluczają możliwość barwienia, aromatyzowania czy też dodatku soków owocowych, zagęszczonych soków owocowych oraz wyrobów winiarskich, w tym win, win owocowych, cydrów czy miodów pitnych. Ze względu na różne okresy maceracji poszczególnych składników w projektowanym rozporządzeniu określono minimalny czas maceracji stosowany dla składników, który uwzględnia specyfikę surowców takich jak skórki cytryn, skórki pomarańczy, pędy sosny czy płatki jaśminu, które wymagają krótkiej maceracji.”

Ma to chronić renomę „określenia <nalewka>, która obecnie jest synonimem tradycji i jakości, a także jest wytwarzana zarówno w celach komercyjnych, jak i stosowana przy produkcji <nalewek> w sposób domowy”.

Ponieważ unijne rozporządzenie 2019/787 stanowi, że na etykietach napojów spirytusowych umieszcza się nazwy prawne napojów spirytusowych zdefiniowane w tym rozporządzeniu, ale nie określa pojęcia „nalewka”, na etykiecie takiego napoju spirytusowego powinna znaleźć się nazwa prawna „likier” lub „napój spirytusowy” (w zależności od zawartości cukrów). Oprócz powyższego, na etykiecie będzie mogło znaleźć się dodatkowe określenie „nalewka” – podano.

 

Posty powiązane

error: Content is protected !!