UE jest światowym liderem w produkcji wina (60%), konsumpcji (48%) i wartości eksportu (60%).
Fot. Vinotecarium z Pixabay
UE jest światowym liderem w produkcji wina (60%), konsumpcji (48%) i wartości eksportu (60%).
Fot. Vinotecarium z Pixabay
Grupa wysokiego szczebla ds. wina przedstawia zalecenia polityczne dotyczące przyszłości sektora wina w UE
Grupa Wysokiego Szczebla ds. Polityki Winiarskiej wydała zestaw zaleceń mających na celu zapewnienie kondycji sektora winiarskiego UE.
Zalecenia te zostały poparte przez 27 krajów UE i udostępnione przedstawicielom kluczowych organizacji interesariuszy na ostatnim spotkaniu Grupy. Grupa wzywa Komisję Europejską do oceny, w jaki sposób i kiedy te propozycje mogą zostać włączone do ram polityki winiarskiej UE, podkreślając potrzebę wspierania producentów wina i regionów w całej Europie w dostosowywaniu się do trudnej przyszłości. Komisarz Hansen wziął udział w ostatnim spotkaniu i wygłosił uwagi końcowe, podkreślając znaczenie zaleceń i wspólnych wysiłków Grupy.
Zalecenia Grupy składają się z szeregu ukierunkowanych działań politycznych mających na celu stawienie czoła wyzwaniom stojącym przed sektorem winiarskim. Skupiają się one na trzech kluczowych obszarach: dostosowaniu produkcji wina do popytu, zwiększeniu odporności na wyzwania rynkowe i klimatyczne oraz dostosowaniu się do trendów w celu wykorzystania nowych możliwości rynkowych.
Po pierwsze, w zaleceniach uznano siłę i duży potencjał istniejących instrumentów polityki, podkreślając potrzebę optymalizacji ich wykorzystania, ale stwierdzono, że narzędzia te można dostosować i wzmocnić, aby sprostać wyzwaniom przyszłości i zapewnić dalszy sukces sektora.
Grupa podkreśla potrzebę zarządzania potencjałem produkcji wina w celu rozwiązania problemu strukturalnej nadpodaży zgodnie ze spójnym, strategicznym podejściem na poziomie krajowym, z działaniami dostosowanymi do zwiększenia konkurencyjności, zrównoważonego rozwoju i odporności. Narzędzia te obejmują ukierunkowane programy karczowania dla niektórych regionów lub win, tymczasową modulację potencjału produkcyjnego poprzez bardziej elastyczny system zarządzania zezwoleniami na sadzenie i ponowne sadzenie winorośli lub mechanizmy ułatwiające dostosowywanie plonów winogron.
Grupa podkreśla również potrzebę wzmocnienia odporności plantatorów winorośli na ryzyko rynkowe i klimatyczne poprzez skuteczniejszą walkę z nieuczciwymi praktykami handlowymi, lepsze ukierunkowanie wsparcia na ulepszone narzędzia zarządzania ryzykiem i innowacyjne rozwiązania ubezpieczeniowe oraz dostosowanie inwestycji do planów adaptacji do zmian klimatu. Jeśli chodzi o budżet wspólnej polityki rolnej (WPR) dla sektora wina, Grupa zaleca zapewnienie elastyczności w zakresie zarządzania finansami i zmianę krajowych programów wsparcia poświęconych winu, aby umożliwić szybszą reakcję na wydarzenia rynkowe lub klimatyczne.
Na koniec Grupa podkreśla potrzebę ułatwienia dostosowania sektora do zmieniających się preferencji konsumentów i globalnych trendów rynkowych poprzez udoskonalenie gromadzenia danych, ułatwienie technik i promocji produktów winorośli dostosowanych do nowych smaków i wymagań, w tym win odalkoholizowanych, oraz wspieranie innowacji. Podkreśla również możliwości dla sektora w zakresie promowania win UE jako promotorów zrównoważonego rozwoju, ochrony krajobrazu, rozwoju obszarów wiejskich i kultury, znaczenie ułatwienia sprzedaży bezpośredniej od producentów do konsumentów oraz potrzebę wspierania enoturystyki.
*
Sektor winiarski UE jest filarem dziedzictwa kulturowego UE i wnosi istotny wkład w gospodarkę, społeczeństwo i obszary wiejskie UE. Wino UE jest powiązane z wartościami takimi jak tradycja, zrównoważony rozwój, ochrona krajobrazu, kultura, gastronomia i turystyka, i ma ogromne znaczenie dla zrównoważenia gospodarczego obszarów wiejskich i ludności.
Grupa Wysokiego Szczebla ds. Polityki Wina została powołana w celu omówienia wyzwań i szans dla sektora wina. Zastanawiała się nad tym, jak lepiej wspierać sektor w stawianiu czoła obecnym wyzwaniom, zwiększaniu konkurencyjności i eksplorowaniu nowych możliwości rynkowych. Spadek konsumpcji i zmiany jej wzorców wymagają dostosowania potencjału produkcyjnego i ułatwienia rozwoju produktów bardziej dostosowanych do preferencji konsumentów, co wymaga reaktywnych ram prawnych i lepszego informowania konsumentów.
Podczas gdy UE jest światowym liderem w produkcji wina (60%), konsumpcji (48%) i wartości eksportu (60%), zmiany społeczne i demograficzne wpływają na ilość, jakość i rodzaje spożywanego wina. Konsumpcja wina jest na najniższym poziomie od trzech dekad. Konsumenci coraz częściej wolą świeższe i lżejsze wina lub inne napoje, które są łatwiejsze do zdobycia i wypicia. Tradycyjne rynki eksportowe win z UE są dotknięte połączeniem czynników dekonsumpcji i geopolitycznych, co prowadzi do bardziej niepewnych wzorców importu. Ponadto produkcja staje się nieprzewidywalna, biorąc pod uwagę ekstremalną podatność sektora wina na zmiany klimatu. Komisja współpracuje z państwami członkowskimi UE, aby pomóc sektorowi wina dostosować się do tych złożonych nowych realiów.
Źródło informacji: komunikat prasowy KE AGRI