Scroll Top
owce

Ze 149,9 mln ton mleka dostarczonego do mleczarni 145,6 mln ton stanowiło mleko krowie, reszta to mleko od innych zwierząt gospodarskich: owiec (owiec), kóz i bawołów.
Fot. Mabel Amber z Pixabay

Ze 149,9 mln ton mleka dostarczonego do mleczarni 145,6 mln ton stanowiło mleko krowie, reszta to mleko od innych zwierząt gospodarskich: owiec (owiec), kóz i bawołów.
Fot. Mabel Amber z Pixabay

Ile mleka produkuje UE?

Szacuje się, że w 2022 r.  gospodarstwa  w UE  wyprodukowały  około 160,0 mln ton surowego  mleka.

Większość produkcji mleka surowego w UE trafia do mleczarni; zaledwie 9,8 mln ton zużyto w gospodarstwach rolnych, skonsumowano przez rodzinę rolnika, sprzedano bezpośrednio konsumentom, wykorzystano jako paszę lub bezpośrednio przetworzono.

Ze 149,9 mln ton mleka dostarczonego do mleczarni 145,6 mln ton stanowiło mleko krowie, reszta to mleko od innych zwierząt gospodarskich: owiec (owiec), kóz i bawołów.

Spośród uzyskanych produktów świeżych mleczarnie w UE wyprodukowały 22,5 mln ton mleka spożywczego i 7,7 mln ton przetworów mlecznych zakwaszanych. Jeśli chodzi o produkty przetworzone, mleczarnie wyprodukowały 2,3 mln ton masła z 46,4 mln ton mleka pełnego; 10,4 mln ton serów z 59,2 mln ton mleka pełnego i 16,9 mln ton mleka odtłuszczonego; 3,0 mln ton mleka w proszku i 55,9 mln ton serwatki.

 

Źródło informacji: komunikat prasowy Eurostat

Posty powiązane

error: Content is protected !!