Scroll Top
beczki wina Fot. LoggaWiggler z Pixabay

Fot. LoggaWiggler z Pixabay

Fot. LoggaWiggler z Pixabay

KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Holandii

Komisja Europejska zatwierdziła dodanie hiszpańskiego mięsa „Cochinillo de Segovia” do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) oraz wina Twente z Holandii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).

„Cochinillo de Segovia” to mięso pochodzące od świń urodzonych w prowincji Segovia i dystrykcie La Moraña w Hiszpanii. „Cochinillo de Segovia” ma białą skórę i różowe mięso. Inną charakterystyczną cechą jest to, że prosięta są karmione wyłącznie mlekiem matki. W latach 60. i 70. XX wieku prosięta ssące stały się podstawą gastronomii Segowii, która zyskała sławę na całym świecie.

Wino Twente jest produkowane w regionie Twente, na wschodzie Holandii. Wszystkie aspekty środowiska, klimatu, lokalizacji, gleby i zarządzania winnicą, a także proces produkcji przyczyniają się do jakości wina. Wkład ludzki – taki jak dobór odmian, stosowana metoda uprawy (maksymalne wykorzystanie światła słonecznego, przerzedzanie gron), zarządzanie zbiorami (kontrola poziomu cukru, kwasowości i aromatów) oraz praktyki winiarskie (fermentacja na zimno, starzenie w drewnianych beczkach) – to kolejny aspekt, który wraz z glebą i klimatem pozwala na produkcję win Twente.

Te nowe nazwy zostaną dodane do listy 3610 produktów rolnych już chronionych.

 

Źródło informacji: komunikat prasowy KE

Posty powiązane

error: Content is protected !!