11 listopada w Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych.
Fot. Couleur z Pixabay
11 listopada w Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych.
Fot. Couleur z Pixabay
Komisja Europejska uruchamia obserwatorium rynku dla sektora oliwy z oliwek i oliwek stołowych
11 listopada w Brukseli rozpoczęło działalność Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych. Jest to ważny kamień milowy w działaniach Komisji mających na celu promowanie przejrzystości rynku i współpracy w sektorze oliwek.
Europejskie Obserwatorium Rynku Oliwy z Oliwek i Oliwek Stołowych będzie służyć jako platforma do dyskusji i współpracy ekspertów reprezentujących cały łańcuch dostaw, od producentów po eksporterów. To nowe obserwatorium będzie wzorowane na obserwatoriach rynku, które już istnieją dla kilku sektorów rolnictwa, w szczególności mleka, upraw oraz owoców i warzyw. Poprzez gromadzenie i ocenę danych rynkowych i statystyk, obserwatorium będzie sporządzać raporty i dostarczać informacje rynkowe dostępne dla wszystkich.
Biorąc pod uwagę istotną rolę, jaką produkcja oliwy z oliwek w UE odgrywa na rynku światowym, uruchomienie obserwatorium stanowi ważny krok w kierunku bardziej świadomego i proaktywnego podejścia do rozwiązywania problemów tego sektora.
Inicjatywa ta wpisuje się w szersze działania Komisji mające na celu promowanie przejrzystości rynku i współpracy w sektorze rolnym, co ostatecznie przyczyni się do wzmocnienia i odporności sektora oliwek.
*
Jako największy na świecie producent, konsument i eksporter oliwy z oliwek, Unia Europejska jest głęboko zaangażowana w sukces tego kluczowego sektora rolnictwa. Mając bogate dziedzictwo kulturowe i znaczący wpływ na społeczności wiejskie, produkcja oliwek jest niezbędna dla krajobrazu rolniczego UE. Jednak ostatnie ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze, pożary lasów i nietypowe temperatury, odbiły się negatywnie na produkcji oliwek w UE, powodując spadek o 24% poniżej pięcioletniej średniej w ostatnich zbiorach.
Według najnowszych danych produkcja oliwy z oliwek w UE w roku obrotowym 2023/24 osiągnęła 1,5 miliona ton, co stanowi 800 tys. ton oliwy mniej niż w 2022 roku (1,5 mln do 2,27 mln ton).
Spadek ten jest w dużej mierze spowodowany połączeniem dwóch kolejnych nieurodzajnych zbiorów, które miały efekt domina w całym łańcuchu dostaw, niszcząc zapasy i podnosząc ceny do rekordowych poziomów. Wpływ był odczuwalny w całym łańcuchu dostaw, wpływając nie tylko na producentów, ale także eksporterów i konsumentów. Spowodowało to również znaczną redukcję zapasów oliwy z oliwek w UE.
Prognozy na rok obrotowy 2024/25 wydają się bardziej obiecujące, produkcja oliwy z oliwek powinna powrócić do średniego poziomu. Jednak trwające wyzwania prawdopodobnie sprawią, że wysokie ceny utrzymają się przez kilka miesięcy.
WPR oferuje szeroki wachlarz narzędzi politycznych wspierających sektor oliwek, od wsparcia dochodów, po interwencje nagradzające adaptację i dobre praktyki agronomiczne, wsparcie dla inwestycji i współpracy, a także projekty badawcze dotyczące zrównoważonego rozwoju i odporności. Jest to szczególnie istotne w przypadku tradycyjnych gajów oliwnych.
Źródło informacji: komunikat prasowy Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi KE