Zasady kontroli w PS nie zmieniają się w sposób znaczący
Fot. ADD z Pixabay
Zasady kontroli w PS nie zmieniają się w sposób znaczący
Fot. ADD z Pixabay
Kto skontroluje realizację wymogów Planu Strategicznego?
Tak jak dotychczas można będzie spodziewać się kontroli ARiMR lub powiatowego lekarza weterynarii. Kontrole mogą być prowadzone w ramach kontroli na miejscu lub kontroli administracyjnych.
Ponieważ dotychczasowe przepisy tracą moc z chwilą wejścia w życie ustawy o PS, konieczne jest wydanie nowego rozporządzenia w sprawie wymogów podstawowych, do których kontroli jest właściwy powiatowy lekarz weterynarii, oraz rodzaju przeprowadzanych kontroli.
Projektowane rozporządzenie w stosunku do dotychczasowych rozwiązań zostało dostosowane do przepisów obowiązujących w nowym okresie programowania, tj. usunięto z zakresu warunkowości niektóre wymogi, dotychczas kontrolowane przez Inspekcję Weterynaryjną (dotyczące zapobiegania, kontroli i zwalczania niektórych przenośnych gąbczastych encefalopatii oraz identyfikacji i rejestracji zwierząt).
Zaproponowano, aby powiatowy lekarz weterynarii, tak jak dotychczas, jako organ odpowiedzialny za kontrole wymogów warunkowości przeprowadzał kontrole wymogów w obszarze zdrowie publiczne i zdrowie roślin, w części dotyczącej bezpieczeństwa żywności – SMR 5 (z wyłączeniem wymogów dotyczących środków spożywczych pochodzenia roślinnego, które są kontrolowane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa), SMR 6 (w zakresie zakazu stosowania w gospodarstwach hodowlanych niektórych związków o działaniu hormonalnym, tyreostatycznym i β-agonistycznym), a także w obszarze dobrostan zwierząt – SMR 9 – 11 (w zakresie, między innymi, przestrzegania standardów dotyczących pomieszczeń, oświetlenia, hałasu, mikroklimatu, stężenia gazów, zapewnienie komfortu karmienia i pojenia cieląt, świń oraz zwierząt gospodarskich).
”Pozostałe kontrole w zakresie warunkowości dotyczące spełniania przez rolników norm dobrej kultury rolnej zgodnej z ochroną środowiska (GAEC) i wymogów dotyczących klimatu i środowiska (SMR 1 – 4), wymogów dotyczących zdrowia publicznego i zdrowia roślin w zakresie bezpieczeństwa żywności (SMR 5) w części dotyczącej produktów pochodzenia roślinnego oraz wymogów dotyczących zdrowia publicznego i zdrowia roślin w zakresie środków ochrony roślin (SMR 7 i 8) przeprowadza Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa” – zaznaczono.