W drugim semestrze uczniowie otrzymają mniej o trzy porcje jabłek, a ogółem mniej o 17 porcji warzyw i mleka.
Fot. Steve Buissinne z Pixabay
W drugim semestrze uczniowie otrzymają mniej o trzy porcje jabłek, a ogółem mniej o 17 porcji warzyw i mleka.
Fot. Steve Buissinne z Pixabay
Mniej mleka i warzyw dla uczniów
W drugim semestrze uczniowie otrzymają mniej o 17 porcji warzyw i mleka – liczba porcji w komponencie owocowo-warzywnym zostanie zredukowana z 34 do 25, a w przypadku komponentu mlecznego spadnie z 28 do 20 porcji.
Drożeją porcje, maleje ich liczba – tak najkrócej można określić zmiany zawarte w projekcie rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.
W styczniu 2023 r. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęło też prace nad przygotowaniem projektu przepisów rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 maja 2022 r. w sprawie wysokości środków finansowych przeznaczonych na wypłatę pomocy krajowej i pomocy unijnej w ramach finansowania programu dla szkół oraz wysokości stawek pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach tego programu w roku szkolnym 2022/2023.
W rozporządzeniu ministra, przedstawionym do konsultacji, a wprowadzającym ww. zmiany, określone zostały wyższe stawki pomocy udzielanej za porcje udostępnione dzieciom w ramach programu w drugim semestrze bieżącego roku szkolnego. Założenia, które przyjęto do kalkulacji nowych stawek przewidują m.in. inną liczbę porcji udostępnianych w przeliczeniu na jedno dziecko w drugim semestrze roku szkolnego 2022/2023, niż przewidziana w założeniach przyjętych na etapie kalkulacji obecnie obowiązujących stawek pomocy.
W przypadku komponentu owocowo-warzywnego liczba porcji została zredukowana z 34 do 25, a w przypadku komponentu mlecznego z 28 do 20 porcji. Przy kalkulacji nowej stawki pomocy uwzględniono zmodyfikowane koszyki porcji.
W drugim semestrze bieżącego roku szkolnego w ramach komponentu warzywnego udostępnianych będzie mniej porcji obejmujących jabłka (-3), gruszki (-1), rzodkiewkę (-2), pomidory (-2) oraz sok owocowy (-1).
W przypadku drugiego komponentu będzie mniej porcji obejmujących mleko białe (-7), jogurt naturalny (-1), zrezygnowano w ogóle z podawania serka twarogowego (-2), a więcej ma być porcji kefiru naturalnego (+2).
Dopuszczono realizację udostępniania porcji dodatkowo w okresie siedmiotygodniowym, w większości województw termin rozpoczęcia będzie przypadał na 13 lutego.
10 lutego 2023 r. upływa termin przekazywania do Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa kopii umów nieodpłatnego dostarczania porcji, które mają być udostępniane w drugim semestrze bieżącego roku szkolnego, a szkoły podstawowe samodzielnie zaopatrujące się w porcje udostępniane dzieciom w ramach programu w odniesieniu do drugiego semestru bieżącego roku szkolnego mają termin przekazywania oświadczeń do 24 lutego 2023 r.
W programie dla szkół w roku szkolnym 2022/2023 biorą udział wszystkie dzieci objęte grupą docelową (uczniowie klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych), których liczba zgodnie szacunkami MEiN wynosi 1 911 727 i jest powiększona o 68 173 dzieci z Ukrainy uczęszczających w roku szkolnym 2022/2023 do klas I-V wg stanu na 2 stycznia 2023 r. zgodnie z informacją MEiN.
Jest 105 dostawców produktów kwalifikujących się w ramach programu dla szkół.