Zniesiony zakaz eksportu do Japonii mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych z Polski.
Fot. Carolina z Pixabay
Zniesiony zakaz eksportu do Japonii mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych z Polski.
Fot. Carolina z Pixabay
Możemy eksportować do Japonii mięso drobiowe i jaja
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.
Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:
– jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
– mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.
Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.
Źródło informacji: komunikat prasowy MRiRW