Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (fot. MRiRW)
Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (fot. MRiRW)
MRiRW: Otwarcie Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski wziął dzisiaj udział w uroczystym otwarciu Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności – pierwszego tego typu obiektu finansowanego w ramach Krajowego Planu Odbudowy (KPO).
Wydarzenie odbyło się w Instytucie Ogrodnictwa – Państwowym Instytucie Badawczym (IO-PIB) w Skierniewicach.
To kolejny krok w kierunku zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej i gwarantowanej jakości. Szef resortu rolnictwa zaznaczył, że Polska jest obecnie znaczącym producentem i eksporterem wysokojakościowych produktów, zarówno na rynku europejskim jak i światowym.
– Musimy pamiętać, że w dzisiejszych czasach rozwój gospodarczy to nie tylko innowacje i postęp naukowy, lecz także mechanizacja, automatyzacja i postęp. Wierzę, że nowe mury Laboratorium Zakładu Bezpieczeństwa Żywności zostaną wkrótce wypełnione badaniami – powiedział minister Czesław Siekierski.
O obiekcie
Laboratorium Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności to pierwszy tego typu obiekt wchodzący w skład projektu pn. Kompleks Zielonych Laboratoriów, inwestycji powstałej w ramach (KPO) – części A2.4.1 Inwestycje w rozbudowę potencjału badawczego: budowa lub modernizacja laboratoriów nadzorowanych przez MRiRW.
– Laboratorium, finansowane w ramach KPO, odpowiada wyzwaniom czasu i w nowoczesnym wydaniu odtwarza te inwestycje, które zostały zahamowane chociażby z powodu pandemii COVID 19 – podkreślił minister Czesław Siekierski.
Zakres działalności Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności
Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności (ZBBŻ) świadczy usługi w zakresie oznaczania pozostałości środków ochrony roślin dla podmiotów zewnętrznych, m.in.:
– producentów i przetwórców żywności,
– eksporterów żywności do różnych krajów UE i innych (np. USA, Chiny, Kanada),
– importerów żywności sprowadzających towar do polskich sklepów (np. herbata, banany, rodzynki, cytrusy itp.),
– jednostek certyfikujących, np. gospodarstwa ekologiczne, w celu potwierdzenia braku niedozwolonych chemicznych pozostałości środków ochrony roślin,
– producentów środków ochrony roślin dla celów rejestracyjnych na poziomie krajowym i UE zgodnie z Dobrą Praktyką Laboratoryjną.
ZBBŻ zajmuje się również:
– kontrolą prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w płodach rolnych na potrzeby Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz
– rozwojem i doskonaleniem metod analitycznych badania pozostałości środków ochrony roślin w produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego.
Projekt Kompleks Zielonych Laboratoriów
Inwestycja polega na stworzeniu kompleksu laboratoriów złożonego z dwóch zupełnie nowych obiektów badawczo-rozwojowych. Umożliwi to przeniesienie obecnie funkcjonujących akredytowanych laboratoriów Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności i Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich wraz z aparaturą i sprzętem nadającym się dalszego wykorzystania, do nowoczesnych, energooszczędnych pomieszczeń.
Dodatkowo oba budynki zostaną doposażone w aparaturę, sprzęt i system LIMS (ang. Laboratory Information Management System) umożliwiający zwiększenie zakresu oferowanych usług oraz wdrażanie procedur transformacji cyfrowej.
Wartość przedsięwzięcia i jednocześnie wypłaconego wsparcia wyniosła 49 500 000 zł.
Główne założenia projektu
Celem projektu jest zwiększenie jakości wyników działalności badawczo-rozwojowej o dużym potencjale komercjalizacyjnym w obszarze kluczowym dla sektora rolno-spożywczego. Przede wszystkim dotyczy to zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego oraz dostępu do żywności wysokiej jakości, wyprodukowanej w sposób zrównoważony, bez negatywnego oddziaływania rolnictwa na środowisko. IO-PIB chce zwiększyć dostępność nowoczesnej infrastruktury badawczej poprzez zapewnienie jej nowoczesności technologicznej.
Na zakończenie ceremonii minister Siekierski pogratulował i podziękował wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji i realizacji inwestycji oraz wygłosił świąteczne życzenia, podkreślając znaczenie inwestycji dla rozwoju badań nad bezpieczeństwem żywności w Polsce.
Źródło informacji: MRiRW