Z wdrażania normy GAEC 6 wyłączone są uprawy późno zbierane.
Fot. Franck Barske z Pixabay
Z wdrażania normy GAEC 6 wyłączone są uprawy późno zbierane.
Fot. Franck Barske z Pixabay
Okrywa glebowa zgodna z GAEC 6 – ale inaczej
Jak się okazuje, spełnienie normy GAEC jest możliwe na wiele sposobów.
Komitet Monitorujący Plan Strategiczny dla WPR podjął uchwałę w sprawie zmian w rozdziale 3.10 Warunkowość w zakresie normy GAEC 6 Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Zmiana ma na celu doprecyzowanie wymogów normy GAEC 6 w zakresie terminów utrzymania okrywy glebowej oraz wprowadzenia wyłączeń z wdrażania wymogów normy w przypadku upraw późno zbieranych z pola, po których nie ma możliwości zastosowania działań ochronnych.
Teraz „Streszczenie praktyki gospodarstw rolnych” w PS dla WPR ma wyglądać następująco:
„Na powierzchni stanowiącej co najmniej 80% gruntów ornych, wchodzących w skład gospodarstwa rolnego utrzymuje się okrywę ochronną gleby.
Okrywę ochronną gleby utrzymuje się w okresie od dnia 1 listopada do dnia 15 lutego, a w przypadku upraw wcześnie zbieranych z pola tj.: zbóż, rzepaku i rzepiku od dnia zbioru plonu głównego do dnia 15 października danego roku. Wymagany odsetek 80% powierzchni gruntów ornych wchodzących w skład gospodarstwa rolnego liczony jest łącznie w ramach ww. okresów.
W przypadku utrzymania okrywy ochronnej gleby od dnia zbioru plonu głównego do dnia 15 października danego roku nie wykonuje się orki. Jako spełnienie wymogów normy uznaje się m.in.: okrywę roślinną (uprawy ozime, trawy na gruntach ornych, międzyplony ozime, ścierniskowe, wsiewki, rośliny bobowate drobnonasienne oraz ich mieszanki z trawami), pozostawienie ścierniska, grunty pokryte resztkami pożniwnymi oraz samosiewami zebranej uprawy, mulczem, ugorem zielonym.
Z wdrażania normy wyłączone są uprawy późno zbierane, po których nie ma możliwości zastosowania działań ochronnych.
Zaliczamy do nich:
– rośliny okopowe, np.: cykoria korzeniowa, brukiew, burak cukrowy, burak pastewny, marchew, pietruszka, ziemniak;
– kukurydzę na ziarno oraz uprawy na gruntach ornych pod osłonami;
– warzywa, np.: kapusta głowiasta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, kalafior, brokuł, kapusta brukselska, jarmuż, por, szparag, rabarbar, chrzan pospolity;
– rośliny zielarskie, np.: arcydzięgiel litwor, czosnek niedźwiedzi, glistnik jaskółcze ziele, kozłek lekarski, lubczyk lekarski, mydlnica lekarska, pokrzywa zwyczajna, prawoślaz lekarski, różeniec górski, szczodrak krokoszowaty.
Dodatkowo, uznaje się za spełniające wymogi normy:
– grunty na których jest prowadzona produkcja zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.”