Pięć krajów (w tym Polska) produkuje dwie trzecie mleka w UE.
Fot. Wolfgang Ehrecke z Pixabay
Pięć krajów (w tym Polska) produkuje dwie trzecie mleka w UE.
Fot. Wolfgang Ehrecke z Pixabay
Polska piątym producentem mleka w UE
W 2022 r. Polska wyprodukowała 9 proc. mleka spożywczego, wyprodukowanego w UE.
Szacuje się, że gospodarstwa rolne w UE wyprodukowały w 2022 r. około 160,0 mln ton surowego mleka , co oznacza spadek o 0,3 mln ton rok do roku. Ta względna stabilność kontrastowała ze stałym wzrostem produkcji od 2010 roku.
Zdecydowana większość mleka surowego (149,9 mln ton) trafiła do mleczarni, pozostała część została wykorzystana bezpośrednio w gospodarstwach rolnych. Wykorzystywano je do produkcji szerokiej gamy świeżych i przetworzonych produktów mlecznych.
Informacje te pochodzą z danych dotyczących mleka i przetworów mlecznych opublikowanych właśnie przez Eurostat. W artykule przedstawiono garść wniosków z bardziej szczegółowego artykułu Statistics Understanding na temat mleka i przetworów mlecznych .
M.in. mleczarnie wyprodukowały w 2022 r. 22,5 mln ton mleka spożywczego; 7,7 mln ton zakwaszanych przetworów mlecznych z 6,0 mln ton mleka pełnego i 1,7 mln ton mleka odtłuszczonego; 2,3 mln ton masła z 46,4 mln ton mleka pełnego oraz 10,4 mln ton sera z 59,2 mln ton mleka pełnego i 16,9 mln ton mleka odtłuszczonego. Łącznie do produkcji sera i masła zużyto 70% całego mleka pełnego dostępnego dla mleczarni w UE.
Wśród krajów UE największym producentem mleka spożywczego (19% ogółu UE), masła (20%), zakwaszanych przetworów mlecznych, takich jak jogurty (29%) i serów (22%), były Niemcy. Francja była drugim co do wielkości producentem zarówno masła, jak i sera (18% całości w każdym produkcie).
Niemcy wraz z Hiszpanią (15% ogółu w UE), Francją (13%), Włochami (11%) i Polską (9%) wyprodukowały dwie trzecie mleka spożywczego wyprodukowanego w UE w 2022 r.
Pozostałe kraje UE były głównymi producentami pozostałych świeżych i przetworzonych przetworów mlecznych: Holandia była drugim co do wielkości producentem zakwaszanych przetworów mlecznych w UE (15% całości), czwartym co do wielkości producentem sera (9%) i piątym pod względem wielkości producentem masła (10%), natomiast Irlandia była trzecim co do wielkości producentem masła (13% ogółu w UE) i piątym co do wielkości producentem zakwaszanych przetworów mlecznych (7%).
Źródło informacji: https://ec.europa.eu