Polska była trzecim co do wielkości producentem zakwaszanych produktów mlecznych (10%).
Fot. Bernadette Wurzinger z Pixabay
Polska była trzecim co do wielkości producentem zakwaszanych produktów mlecznych (10%).
Fot. Bernadette Wurzinger z Pixabay
Produkcja mleka w UE osiągnęła 160,8 mln ton w 2023 r.
Szacuje się, że w 2023 r. gospodarstwa rolne w UE wyprodukowały 160,8 mln ton surowego mleka.
Oznacza to wzrost o 0,8 mln ton w porównaniu z rokiem 2022 i wzrost o 15,8 mln ton w porównaniu z rokiem 2013.
Najwięcej mleka wykorzystuje się do produkcji masła i sera
Zdecydowana większość mleka surowego wyprodukowanego w 2023 r. została dostarczona do mleczarni (149,3 mln ton) i wykorzystana do produkcji szeregu świeżych i przetworzonych produktów mlecznych.
W 2023 r. mleczarnie wyprodukowały 22,0 mln ton mleka pitnego i 7,8 mln ton zakwaszanych produktów mlecznych (takich jak jogurt).
Jednak większość mleka wykorzystano do produkcji sera i masła. Dokładniej, 58,2 miliona ton pełnego mleka i 17,4 miliona ton odtłuszczonego mleka wykorzystano do wyprodukowania 10,6 miliona ton sera. Dalsze 45,4 miliona ton pełnego mleka wykorzystano do wyprodukowania 2,3 miliona ton masła.
Niemcy były największym producentem mleka pitnego w UE, odpowiadając za 19% całkowitej produkcji. Były również największym producentem zakwaszanych produktów mlecznych (27%), masła (20%) i sera (22%).
Hiszpania zajęła drugie miejsce w produkcji mleka pitnego, z 15% całkowitej produkcji UE, a następnie Francja (13%). Holandia była drugim co do wielkości producentem zakwaszanych produktów mlecznych (17%), a następne miejsce ma Polska (10%).
Francja była drugim co do wielkości producentem zarówno masła, jak i sera (18% całkowitej produkcji UE dla każdego produktu). Irlandia zajęła trzecie miejsce w produkcji masła (13%), a Włochy trzecie w produkcji sera (13%).
Źródło informacji: komunikat prasowy Eurostatu