fot. gov.pl
fot. gov.pl
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2024
Szacuje się, że każdego roku na świecie odnotowuje się 600 milionów przypadków chorób przenoszonych przez żywność, a około 420 000 osób umiera po zjedzeniu skażonej żywności.
Mimo że UE posiada jedne z najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności na świecie, nie można nie doceniać znaczenia bezpieczeństwa żywności. Dlatego co roku 7 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności .
Tegoroczne hasło podkreśla znaczenie przygotowania się na zdarzenia związane z bezpieczeństwem żywności, niezależnie od ich łagodnego lub poważnego charakteru. Dotyczy to sytuacji, w których istnieje potencjalne lub potwierdzone ryzyko dla zdrowia związane ze spożyciem żywności, wynikające np. z wypadków, nieodpowiednich kontroli, fałszerstw żywnościowych lub zdarzeń naturalnych.
Bezpieczeństwo żywności to jednak szerszy temat. Odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na każdym etapie łańcucha żywnościowego – od produkcji, przez zbiory, przetwarzanie, przechowywanie, dystrybucję, aż po przygotowanie i spożycie.
W UE polityka i działania w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmują również cały łańcuch żywnościowy i skupiają się na czterech głównych obszarach ochrony:
– Higiena żywności: przedsiębiorstwa spożywcze, od gospodarstw rolnych po restauracje, muszą przestrzegać unijnego prawa żywnościowego, w tym także te importujące żywność do UE;
– Zdrowie zwierząt: kontrole i środki sanitarne dotyczące zwierząt domowych, hodowlanych i dzikich, monitorują choroby i zarządzają nimi oraz śledzą przemieszczanie się wszystkich zwierząt hodowlanych;
– Zdrowie roślin: wykrywanie i eliminowanie szkodników na wczesnym etapie zapobiega ich rozprzestrzenianiu się i zapewnia zdrowe nasiona;
– Zanieczyszczenia i pozostałości: monitorowanie utrzymuje zanieczyszczenia z dala od żywności i paszy dla zwierząt.
Ogólne Prawo Żywnościowe reguluje bezpieczeństwo żywności w UE. Strategia „od pola do stołu” przyczynia się do tworzenia sprawiedliwych, zdrowych i przyjaznych dla środowiska systemów żywnościowych.
Prace w tym obszarze nadzoruje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który zapewnia niezależne oceny ryzyka i doradztwo naukowe, które stanowią podstawę unijnych norm bezpieczeństwa żywności. W ramach narzędzi zapewniających bezpieczeństwo żywności system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) zapewnia wymianę informacji między krajami członkowskimi w celu wsparcia szybkiej reakcji organów ds. bezpieczeństwa żywności w przypadku zagrożeń dla zdrowia publicznego wynikających z łańcucha żywnościowego.
Źródło informacji: komunikat prasowy Komisji Europejskiej