Produkcja ekologiczna została uznana za odgrywającą kluczową rolę w realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu, strategii „Od pola do stołu” i strategii na rzecz bioróżnorodności.
Fot. Devon Breen z Pixabay
Produkcja ekologiczna została uznana za odgrywającą kluczową rolę w realizacji celów Europejskiego Zielonego Ładu, strategii „Od pola do stołu” i strategii na rzecz bioróżnorodności.
Fot. Devon Breen z Pixabay
UE nagradza za produkty ekologiczne
Ogłoszono nazwiska finalistów EU Organic Awards 2024. W każdej z ośmiu kategorii wybrano trzy najlepsze projekty, reprezentujące 24 finalistów z 11 krajów UE.
Zwycięzcy otrzymujący osiem nagród zostaną ogłoszeni podczas oficjalnej ceremonii w Brukseli 23 września, w ramach serii wydarzeń i działań z okazji dorocznego EU Organic Day.
Nagrody UE za produkty ekologiczne zostały uruchomione w 2022 r. jako zobowiązanie w ramach Planu działań na rzecz rozwoju produkcji ekologicznej. Celem nagród jest uhonorowanie doskonałości w całym łańcuchu wartości ekologicznej, od rolników i restauracji po MŚP (małe i średnie przedsiębiorstwa) i bio-okręgi. Zwiększają one również ogólną widoczność łańcucha wartości ekologicznej i rozwijają wiedzę na temat logo ekologicznego. W tym roku odbyła się trzecia edycja nagród, obejmująca siedem kategorii i osiem nagród indywidualnych. Celem nagród jest wyróżnienie projektów, które są wybitne, innowacyjne, zrównoważone i inspirujące, dodając realną wartość do produkcji i konsumpcji ekologicznej. Zwycięzcy mają szansę zaprezentować swoje projekty szerszej publiczności, pokazując najlepsze praktyki.
Nagrody są organizowane wspólnie przez Komisję, Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny, Europejski Komitet Regionów, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe. Jury nagród składa się z przedstawicieli tych organizacji, a także przedstawicieli Parlamentu Europejskiego i Rady UE. Jury wybiera zwycięzców w każdej kategorii, oceniając ich projekty na podstawie horyzontalnych kryteriów przyznawania nagród.
Wśród nominowanych nie ma nikogo z Polski.
Kategorie to:
Najlepszy rolnik ekologiczny (kobieta)
Najlepszy rolnik ekologiczny (mężczyzna)
Najlepszy region ekologiczny
Najlepsze ekologiczne miasto
Najlepsza ekologiczna „bio-dzielnica”
Najlepsze MŚP (małe i średnie przedsiębiorstwa) zajmujące się przetwórstwem żywności ekologicznej
Najlepszy sprzedawca żywności ekologicznej
Najlepsza ekologiczna restauracja/usługa gastronomiczna
*
Rolnictwo ekologiczne, akwakultura i produkcja przyczyniają się do redukcji nawozów sztucznych, pestycydów i środków przeciwdrobnoustrojowych, co pozytywnie wpływa na klimat, środowisko, bioróżnorodność, dobrostan zwierząt i sprawiedliwe dochody rolników. Powierzchnia ziemi uprawianej ekologicznie w UE wzrosła do 17 milionów hektarów, co stanowi 10,5% całości w 2022 r. Zwiększona świadomość społeczna na temat żywności ekologicznej ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia popytu konsumentów i osiągnięcia celu Europejskiego Zielonego Ładu, jakim jest przeznaczenie 25% gruntów rolnych UE na rolnictwo ekologiczne do 2030 r. oraz znaczny wzrost akwakultury ekologicznej. W obecnej wspólnej polityce rolnej (WPR) wszystkie 28 planów strategicznych WPR obejmuje finansowanie rolnictwa ekologicznego.
Źródło informacji: komunikat prasowy KE opr. MP