
Unia Europejska zacznie doceniać rolnictwo?
Fot. Peter Stanic z Pixabay
Unia Europejska zacznie doceniać rolnictwo?
Fot. Peter Stanic z Pixabay
Unia Europejska doceni rolnictwo?
25 stycznia w UE rozpoczął się „dialog strategiczny” na temat rolnictwa.
Przewodniczącym tego dialogu został mianowany profesor Peter Strohschneider – jak uzasadniono, „z uwagi na swoje wieloletnie doświadczenie, w szczególności jako przewodniczący powołanej przez rząd federalny Niemiec Komisji ds. Przyszłości Rolnictwa”.
Celem podjętych rozmów jest – jak podano – „wypracowanie wspólnego rozumienia przyszłości unijnego systemu rolnictwa i żywności. Uczestnicy dyskutują na temat następujących wyzwań i możliwości:
– W jaki sposób możemy zapewnić naszym rolnikom i społecznościom wiejskim, w których żyją, lepsze perspektywy, w tym odpowiedni poziom życia?
– W jaki sposób możemy wspierać rolnictwo z poszanowaniem ograniczeń naszej planety i jej ekosystemu?
– W jaki sposób możemy lepiej wykorzystać ogromne możliwości, jakie stwarzają wiedza i innowacje technologiczne?
– W jaki sposób możemy pomóc w stworzeniu jasnej i pomyślnej przyszłości europejskiego systemu żywnościowego w konkurencyjnym świecie?”
Trzeba zwrócić uwagę na umieszczenie na pierwszym miejscu tej listy tematów kwestii dotyczących rozwoju wsi i rolnictwa, a dopiero na drugim ekologii. Jeszcze dalej znalazły się innowacje – kilka lat temu stawiane na pierwszym miejscu. Czwartym tematem są zagadnienia konkurencyjności.
Rolnictwo doczekało się dowartościowania również w wypowiedzi Ursuli von der Leyen: – Jestem przekonana, że rolnictwo i ochrona środowiska naturalnego mogą iść ze sobą w parze. Ważne jest i jedno, i drugie – stwierdziła przewodnicząca Komisji Europejskiej w Orędziu o stanie Unii 2023, w którym zapowiedziała prowadzenie dialogu.
W informacji po rozpoczęciu rozmów podano też, że „Wydajność jest zagrożona zmianą klimatu i trudnymi warunkami pogodowymi” – a nie odwrotnie.
W unijnym sektorze rolnictwa pracuje ponad 17 mln osób, a średni wiek rolników w UE to 57 lat. Europejski sektor rolno-spożywczy dostarcza bezpieczną, zdrową i przystępną cenowo żywność dla 450 mln osób – podano.
Czytaj też:
UE wycofa się z Zielonego Ładu?