Scroll Top
truskawka ręka

Żywność lokalna najlepsza dla konsumenta i środowiska?
Fot. hartono subagio z Pixabay

Żywność lokalna najlepsza dla konsumenta i środowiska?
Fot. hartono subagio z Pixabay

W zamówieniach publicznych wymóg połowy lokalnych produktów?

Ma to wspierać lokalnych producentów i pozytywnie wpływać na środowisko w związku z ograniczeniem transportu produktów spożywczych.

Wymóg uwzględniania w ofercie co najmniej 51 proc. produktów lokalnych chcą wprowadzić posłowie PiS, reprezentowani przez posła Jarosława Sachajkę.

To kolejny projekt zmierzający – z deklarowanego założenia – do  wspierania lokalnych producentów.

O poprzednim czytaj:

„Lokalna półka” zaprojektowana

W złożonym właśnie w Sejmie projekcie określono definicje, jakie muszą spełniać produkty lokalne. Określono też, że każdy oferent w postępowaniu dotyczącym zamówienia produktów rolno-spożywczych w celu przygotowania posiłków lub dostawy gotowych produktów żywnościowych musi uwzględnić co najmniej 51 proc. produktów lokalnych. Waga tego kryterium ma wynosić nie mniej niż 20 proc.

Propozycja ma prorozwojowo wpłynąć na lokalną gospodarkę oraz ograniczyć długodystansowy transport i ślad węglowy związany z dostawą żywności.

Posty powiązane

error: Content is protected !!