Scroll Top
olejomat

Fot. EMKA OIL

Fot. EMKA OIL

Olejomaty na międzynarodowych targach IFAT w Monachium

Firma EMKA Oil wychodzi naprzeciw zmieniającym się potrzebom społeczeństwa, wytyczając nowe szlaki i angażując się w stosowanie nowoczesnych technologii.

Unikatowe rozwiązanie, jakim jest rewolucyjny system Ogólnopolskiej Zbiórki UCO (Zużytego Oleju Spożywczego) to odpowiedź na nadchodzące zmiany oraz oczekiwania społeczne. Celem firmy jest zrewolucjonizowanie sposobu, w jaki ludzie postrzegają UCO, tak aby tworzyć pozytywny i trwały wpływ na środowisko naturalne – również na arenie międzynarodowej.

Odbywające się 13-17 maja 2024 roku w Monachium Targi IFAT Munich 2024 to wiodące na świecie targi gospodarki wodno-ściekowej, odpadowej i surowcowej. IFAT Monachium to platforma rozwiązań, wydarzenie networkingowe i centrum wiedzy, które skupia najważniejszych międzynarodowych przedstawicieli przemysłu, świata polityki, biznesu i nauki. Obecność na targach to gwarancja poznania ekscytujących pomysłów i innowacyjnych rozwiązań dla wyzwań przemysłowych i komunalnych, dlatego EMKA OIL z prezentacją nowego projektu – Olejomatów, nie mogło zabraknąć wśród wystawców. Targi IFAT bowiem to doskonała okazja do tego, by w szerokim, międzynarodowym gronie poruszyć te zagadnienia, które są istotne dla branży.

Podczas tegorocznej edycji targów IFAT 2024 obecni na miejscu przedstawiciele EMKA OIL zaprezentowali stoisko, na którym pojawiło się najnowsze rozwiązanie spółki, czyli Olejomaty. Olejomaty to rewolucyjny system pozwalający na stworzenie na poziomie gmin sieci punktów z maszynami, do których lokalna społeczność może oddawać UCO. Pozostałe elementy systemu to specjalnie zaprojektowane butelki do zbierania oleju spożywczego oraz innowacyjna aplikacja dla mieszkańców, która władzom gminy da dostęp do danych o ilości oleju przekazanego do ponownego wykorzystania.

– Jesteśmy w stanie wskazać realne korzyści dla środowiska, wynikające z prawidłowego i bezpiecznego, selektywnego zbierania zużytego oleju kuchennego (UCO), wskazując konkretne liczby, stojące za pilotażową edycją naszej akcji i jej zaskakującymi efektami. Jesteśmy głęboko przekonani, że stworzone przez nas innowacyjne rozwiązanie sprawdzi się nie tylko w polskich warunkach, gdzie już wkrótce każda gmina będzie mogła dołączyć do naszego programu i świadomie, bezpiecznie gromadzić i przekazywać do recyklingu UCO. To rozwiązanie, którego potrzebuje świat, a zarazem nasza cegiełka, jaką możemy dołożyć do troski o środowisko naturalne i naszą planetę – podkreśla Małgorzata Rdest, wiceprezes zarządu EMKA OIL.

Zgodnie z polskimi przepisami, do zbierania UCO zobowiązane są m.in. hotele, restauracje czy bary. Tymczasem liczba gospodarstw domowych w Polsce zbliża się do 13 milionów, a w każdym niemal domu używa się oleju spożywczego, który po smażeniu trafia najczęściej do kanalizacji, wywołując zatory i związane z nimi awarie. UCO jest też wyzwaniem dla systemów oczyszczania ścieków, a jeśli dostanie się do gleby, może powodować niepowetowane straty w przyrodzie. Dlatego tak istotne jest, by ta lwia część zużywanego w naszym kraju oleju spożywczego zamiast trafić do rur kanalizacyjnych i powodować ich niedrożność, ale również zanieczyszczać środowisko, została poddana procesowi recyklingu.

Ponadto już wkrótce wejdzie w życie ustawa kaucyjna, która odbierze samorządom możliwość wykazywania recyklingu butelek PET i butelek szklanych w wymaganych poziomach odzysku. Tę lukę można zastąpić odpadem UCO, czyli zużytym olejem kuchennym o kodzie 20 01 25, który będzie można wykazać w raportach jako zwiększenie poziomu recyklingu i zwiększenie poziomu odzysku z odpadów na poziomie gmin i samorządów.

 

 

Źródło informacji: EMKA OIL; PAP MediaRoom

Posty powiązane

error: Content is protected !!