Jak badać uzależnienie od jedzenia?
Fot. Ryan McGuire z Pixabay
Jak badać uzależnienie od jedzenia?
Fot. Ryan McGuire z Pixabay
Psycholog: różnice płciowe w uzależnieniu od jedzenia nie są takie oczywiste
Częstość występowania uzależnienia od jedzenia może być niedoszacowana wśród mężczyzn i przeszacowana wśród kobiet – sugerują badania psychologów z trzech polskich uczelni, którzy zaproponowali modyfikację popularnej skali do pomiaru uzależnienia od jedzenia.
Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Nutriens”, przeprowadzili: dr Edyta Charzyńska, prof. Uniwersytetu Śląskiego; prof. dr hab. Anna Brytek-Matera z Uniwersytetu Wrocławskiego oraz dr Paweł Atroszko z Uniwersytetu Gdańskiego.
Psychologowie wykorzystali popularną w badaniach skalę do pomiaru uzależnienia od jedzenia – The Yale Food Addiction Scale (YFAS). Jak podała dr Edyta Charzyńska, oryginalna skala składa się z 25 itemów; są również używane jej inne wersje, krótsze i dłuższe.
– Skupiliśmy się na najkrótszej wersji, czyli 9-itemowym mYFAS-ie. Badanie przeprowadziliśmy wśród 1182 młodych dorosłych. Analizy trafności narzędzia pokazały, że trzy pierwsze itemy mogą mierzyć nie tyle nasilenie uzależnienia od jedzenia, co raczej normalne, niepatologiczne zachowania związane z jedzeniem, które zdarzają się każdemu z nas, np. kontynuowanie jedzenia pomimo poczucia sytości czy poczucie ospałości lub zmęczenia z powodu przejedzenia się. Zdecydowaliśmy się usunąć te itemy ze skali, dzięki czemu uzyskaliśmy krótkie i trafne narzędzie, które może pomóc w prowadzaniu badań nad uzależnieniem od jedzenia na szeroką skalę – podała naukowczyni.
Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97573%2Cpsycholog-roznice-plciowe-w-uzaleznieniu-od-jedzenia-nie-sa-takie-oczywiste
Źródło informacji: Nauka w Polsce; PAP MediaRoom