Scroll Top
konferencja

Fot. Marta Raj/Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych Sp. z o. o.

Fot. Marta Raj/Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych Sp. z o. o.

O prawdziwej wartości odżywczej produktów mięsnych

12 marca br. odbyła się konferencja prasowa pt: „O prawdziwej wartości odżywczej produktów mięsnych” zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej pt. „Daj Gryza”.

W spotkaniu z dziennikarzami wziął udział Tomasz Parzybut – prezes SRW RP oraz dr hab. Dariusz Lisiak – prof. IBPRS z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego im. prof. W. Dąbrowskiego PIB w Warszawie z prezentacją na temat wartości odżywczych mięsa oraz zagrożeń stosowania diety wegetariańskiej.

Podczas swojego wystąpienia podkreślił on, że w zrównoważonej diecie człowieka musi się znaleźć miejsce na mięso, które zawiera wiele elementów decydujących o zdrowym i bezpiecznym rozwoju człowieka. Należą do nich m.in.:

wysokowartościowe białka,

mikroelementy takie jak żelazo, selen i cynk,

witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12, B5, B9)i witamina E,

wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,

a także inne związki bioaktywne, takie jak tauryna, karnozyn, koenzym Q10 (ubichinon) oraz kreatyna.

– Dieta zawierająca odpowiednie ilości mięsa jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, dzieci, sportowców oraz osób w starszym wieku. Przestańmy wierzyć w mity, że mięso jest tłuste i niezdrowe. Umiarkowane spożycie produktów mięsnych nie zwiększa ryzyka chorób, pod warunkiem, że odbywa się to w ramach zdrowej i zrównoważonej diety – przekonywał dr hab. D. Lisiak.

Z kolei ostatnie badania naukowe pokazały, jak niebezpieczna jest całkowita rezygnacja z produktów mięsnych w diecie człowieka. Udowodniono, że wegetarianie wykazują bowiem wyższe wskaźniki występowania zaburzeń depresyjnych i lękowych. W Journalof Affective Disorder z 2023 udowodniono pozytywny związek między występowaniem epizodów depresyjnych a dietą bezmięsną – wegetarianie mają dwa razy więcej tych epizodów niż ludzie jedzący mięso.

– W ostatnim czasie jesteśmy świadkami częstych przypadków stygmatyzowania mięsa, które jest przedstawiane jako produkt niezdrowy, a nawet niebezpieczny dla człowieka. My z kolei przekonujemy, że wszystko jest kwestią umiaru i stosowania zrównoważonej diety, która powinna zawierać produkty mięsne jako pełnowartościowe i ważne dla rozwoju człowieka elementy odżywiania – powiedział podczas konferencji Tomasz Parzybut, prezes zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP jest najstarszą (działamy od 1922 r.) i największą organizacją branżową w Polsce, liczącą ponad 120 zakładów w Polsce, głównie małych i średnich rodzinnych przedsiębiorstw. Celem działalności SRW RP jest także stały rozwój i unowocześnianie polskiego przemysłu mięsnego, ochrona interesów hodowców i przetwórców, ich integracja oraz reprezentowanie wobec władz państwowych i organizacji pozarządowych. Nasze działania są wielotorowe. W ramach promocji spożycia mięsa i przetworów wśród konsumentów, nasza organizacja prowadzi szereg działań promocyjnych w kraju i na całym świecie.

Obecnie Stowarzyszenie realizuje kampanię „Daj Gryza”, której celem jest zwiększenie świadomości społecznej na temat wartości odżywczych wędlin wieprzowych i wołowych jako smacznych i wartościowych produktów spożywczych. W świecie pełnym dezinformacji, chcemy podkreślić rzetelne informacje na temat produkcji mięsa oraz jego roli w zrównoważonej diecie człowieka. Kampania przybliża bogatą historię dziedzictwa setek lat rzemiosła, tajemnic przekazywanych z pokolenia na pokolenie, tradycji i smaków, które są tak różne, jak regiony naszego kraju.

 

Źródło informacji: Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej; PAP MediaRoom

Posty powiązane

error: Content is protected !!