Susza powoduje straty już w 15 województwach
Fot. Remaztered Studio z Pixabay
Susza powoduje straty już w 15 województwach
Fot. Remaztered Studio z Pixabay
Susza objęła już prawie wszystkie województwa
Czwarty okres raportowania (do 20 czerwca) przyniósł informację o rozszerzeniu się suszy.
Brak opadów, zwłaszcza w trzeciej dekadzie maja oraz w pierwszej czerwca spowodował, że deficyt wody jest wyższy niż notowany w trzecim raporcie – podaje IUNG.
„Tegoroczne warunki pogodowe obecnej wiosny z uwagi na wysokie usłonecznienie, dużą prędkość wiatru oraz małe opady atmosferyczne sprawiły, że wystąpił na terenie kraju duży deficyt wody dla roślin uprawnych powodujący straty plonów wynoszące przynajmniej 20% w stosunku do plonów uzyskiwanych w latach o przeciętnych warunkach pogodowych w 15 województwach. Nie notowano tych strat w województwie podkarpackim” – to najkrótsza ocena sytuacji, przeprowadzona przez IUNiG.
Od 21 marca (początek raportowania suszy) do 20 czerwca 2023 straty w plonach powyżej 20% dla powiatów odnotowano w uprawach:
zbóż jarych I kategoria glebowa
zbóż jarych II kategoria glebowa
zbóż jarych III kategoria glebowa
zbóż jarych IV kategoria glebowa
zbóż ozimych I kategoria glebowa
zbóż ozimych II kategoria glebowa
zbóż ozimych III kategoria glebowa
kukurydzy na ziarno I kategoria glebowa
kukurydzy na ziarno II kategoria glebowa
kukurydzy na kiszonkę I kategoria glebowa
kukurydzy na kiszonkę II kategoria glebowa
rzepaku i rzepiku I kategoria glebowa
rzepaku i rzepiku II kategoria glebowa
rzepaku i rzepiku III kategoria glebowa
truskawek I kategoria glebowa
truskawek II kategoria glebowa
truskawek III kategoria glebowa
krzewów owocowych I kategoria glebowa
krzewów owocowych II kategoria glebowa
krzewów owocowych III kategoria glebowa
krzewów owocowych IV kategoria glebowa
drzew owocowych I kategoria glebowa
drzew owocowych II kategoria glebowa
roślin strączkowych I kategoria glebowa
roślin strączkowych II kategoria glebowa
roślin strączkowych III kategoria glebowa
tytoniu I kategoria glebowa
tytoniu II kategoria glebowa
warzyw gruntowych I kategoria glebowa
warzyw gruntowych II kategoria glebowa.